23/3

Nähä, det där med automatiska knapphål gick inte så bra ändå. Jag undrar om det är nåt fel på inställningarna nånstans på maskinen, för den gjorde inte alls som det stod att den skulle göra. Måste gå igenom det där nån dag när jag känner mig klar i knoppen. Eller när det börjar finnas anledning att kunna sy knapphål.
 
För någon dag sen lyckades jag lista ut hur jag skulle få mer fall på kjolen jag började på förut, så efter att ha försökt sy en lös sak, tagit bort en massa tyg från den för att få den tightare, klippt hål i den för att experimentera lite med trådar, har jag petat dit en massa tyg igen för att få den att se ut som det var tänkt från början.

iofs kanske det var lika bra, tygbristen börjar bli total här, och det gjorde i alla fall så jag kunde underhålla mig själv lite längre :)

Fortsättning på g nu då.

10/3


Okej, nu har jag övat massvis på knapphål utan resultat. Igår hittade jag en knapphålsfot bland alla sysaker, så nu blir det snart automatiska, snygga knapphål, jei!
Eller ja, jag måste väl testa först och se att jag förstår mig på hur man gör dem, men i alla fall.. jei!

Och jag vill ha tyg till skjortan nu. Att fixa den där lakansgrejen var nog det roligaste jag sytt på länge.

4/3


Det här med knapphål var nog inte min grej. Jag ville sy dem manuellt på maskin men det vägrar fungera när sömmen skall vara så tät och smal. Annars har jag sytt ihop hela testskjortan nu. Eller, det saknas en ärm, men den första blev så bra så jag struntade i att göra en till, det börjar liksom bli brist på lakan.

Jag tänkte ta någon bild igår och föreviga mitt mästerverk men kameran hann dö, och när jag fick igång den slutade min dator fungera, så jag skall fråga Gab lite snällt om jag får lägga in diverse bilder på hans dator sen senare. Förresten fick jag en kommentar av honom när han testade skjortan: "Det känns ju som en riktigt skjorta!", haha, högsta förväntningarna någonsin.

Kjolen ville inte riktigt alls. Snark.
Jag brukar alltid vara noga med att testa göra ordentliga mönster och sy upp i något gammalt, billigt tyg innan jag börjar klippa i något dyrare, men den där bristen på lakan och rådet "det är bara tyg, vi kan alltid köpa nytt." gjorde att jag tog fram saxen ändå. Måtten är bra, och egentligen skulle jag antagligen inte ha märkt att det inte skulle bli bra även om jag hade gjort en i lakan först, problemet är bara att satin inte har lika mycket fall som jag trodde. Det blev liksom mer eller mindre en kon fel väg. Tanken var att det skulle bli en veckad liten sak, men nu får det bli någon form av nödlösning.
Skall sitta och klura på det där ett tag. Återkommer.

2/3

Okej, det har visst blivit rätt dåligt med uppdatering, men nåja, nu är jag igång igen.

Igår och idag har jag sytt på skjortan till Gab. Eller egentligen har jag bara sytt en modell av lakan som test, jag vågar inte riktigt klippa i nytt tyg innan jag sett att det kan fungera. Dessutom har jag inte ens köpt tyg till den ännu, men om han blir nöjd med skapelsen av lakan så skall jag försöka fixa.
Just det där med herrskjorta är nog kanske inte vad jag skulle få för mig att göra i vanliga fall, men det finns tre saker jag vill försöka lära mig som den funkar kalas till:
- Sy raka, snygga sömmar. Låter så enkelt, men med min obefintliga erfarenhet är det i princip omöjligt.
- Funktionsdugliga ärmar, vilket jag aldrig gjort tidigare. På något sätt känns det lite som att ta sig vatten över huvudet när jag inte har något mönster, utan bara en skjorta som jag utgår från, och man kan ju inte lägga ut ärmbitarna rakt utan att sprätta upp den. Och gör jag det blir jag nog hatad av någon för resten av livet. Nåja, hittills har det gått rätt bra att påta lite smörpapper runt dem och rita av så gott det går.
- Knapphål. Det låter också som något som borde vara enkelt, men när de skall vara så små, och sicksacken så smal får jag lite problem. Eller snarare min symaskin, den verkar inte gilla det där. Så jag tror det blir en hel del bråkande med diverse inställningar.

Och nu är jag jättesugen på att göra en kjol av satintyget som blev över från klänningen.